Fekete-fehér? Igen-nem!

A cigányság világnapja minden évben, március 19.-re esik. Ez egyfajta tavasz-köszöntés, hiszen „ezen a napon indultak tovább a romák a téli szálláshelyükről, vándorolni”. A hivatalos ünnepet, a romák világnapját április 8-án tartják.

Ma már divattá vált mindennek, minden – nem csak a történelmi – eseménynek, világnapot tartani. Pedig a mindennapokban, a világ számos területén ünnepelhetjük őket, ahogyan bármely népcsoportban élő embereket is!


De maradjunk most kis hazánkban, Magyarországon. Ha esetleg nem lenne elég okunk a büszkeségre, hogy rengeteg találmány fűződik népünk tudósainak, kutatóinak, művészeinek nevéhez, – büszkeségünket fokozandó – számos roma származású ember él és alkot itthon, napjainkban is. Nem számítanak a kulturális különbségek, csakis az, hogy ki, hogyan tudja kibontakoztatni tehetségét, érvényre juttatni tudását.
Mert bizony élnek a romák, a cigányság soraiban- a teljesség igénye nélkül – művészettörténészek, kurátorok, művészeti írók, zenészek, muzsikusok, színészek,sportolók, kulturális aktivisták, főnővérek, pszichiátriai főápolók, ápolók, tudósok, kutatók, felfedezők. Büszkélkedhetünk rákkutató biológussal, tudományos doktor jelölttel, aki molekuláris genetikus is egyben. Van médiakutató, újságíró, tűzoltó, szóvivő közöttük. Szerkesztők, szociológusok, professzorok. És még sorolhatnám hosszasan. Egyértelmű, hogy örömmel írunk, beszélünk róluk. Jó néhányan közülük külföldön is ismertek, elismertek, több nyelvet beszélő emberek, akik többszörös megmérettetések árán jutottak el oda, ahova sokszor a több generációs értelmiségieknek sem sikerült minden esetben.


Ide sorolandó, szintén a teljesség igénye nélkül:
– Junghausz Tímea, roma származású magyar művészettörténész, kurátor, kulturális aktivista és művészeti író.
– Jónás Tímea, a Nyírő Gyula Kórház Pszichiátriai osztályának főosztályvezető ápolója. Idén második alkalommal ítélték oda a Roma Sajtóközpont Aranypánt-díját Neki. 
– Horváth József, rákkutató biológus, molekuláris genetikus, tudományos doktor jelölt.
– Horváth József hegedűművész, a 100 tagú Cigányzenekar tagja.
– Mága Zoltán, Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, hegedűművész.
– Csámpai Attila, tűzoltó százados, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
– Bogdán Mária, médiakutató, újságíró.
– Kóczé Angéla, a CEU assistent professzora, szerkesztő, szociológus.

(Részleges forrás: Sikeres romák/cigányok Magyarországon…(Közbeszélgetés))


Sikeresek! De nem feltétlen az elért eredmények miatt érzik magukat annak, mint inkább hitük miatt Istenben és magukban. Büszkévé tesznek minket, erősítik ezen aprócska ország hírnevét, ahogyan az ötvenes években, a NASA-nál is korszakalkotóként, fekete nők tökéletesítettek számos fejlesztést. Nem sokkal az után, hogy valaki Istent játszva szelektált az emberiségből.


Ismert mondás: „… Az ellentétek vonzzák egymást. …”  Így szokott ez lenni a magánéletben is olykor-olykor. Ki milyet választ akár a külsőségek, akár hite, vallása, akár belső tulajdonságai, szokásai miatt, az, az ő sajátja. Lehet azonos stílusú vagy karakterű, de homlokegyenest más irányultságú, megjelenésű is akár.


Végre, itt lenne az ideje az erős, megbonthatatlan egységet látni, megérezni végre magunkban, mindannyiunkban, az Univerzumban! Remélem, és hiszem, hogy visszahúzódásuk idővel magabiztossággá fejlődik, biztonsággá stabilizálódik mindenkor, mindenhol!


Ennek fényében, bizonyos negatív érzetek és szavak nem is létezhetnének nyelvezetünkben, semelyik nyelvben. Hiszen nem lenne, ahogyan – véleményem szerint – nincs is miről beszélni.


Félve nyúltam a témához, megvallom. De rájöttem, nem félhetek, hiszen ők sem teszik! íerős emberek, akik bármely akadályt képesek átugrani, bármely felelősségteljes lépést  képesek meglépni!


És íme, kitavaszodik!


ÚJ EGYENSÚLY – ÚT A TÉLBŐL A TAVASZBA – GONDOLATOK A CIGÁNYSÁG VILÁGNAPJA KAPCSÁN

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Nyomtatás